Ucraina a limitat, în mod unilateral, importul de mărfuri accizate cu transportul feroviar prin stația Slobodca. Acest lucru a trezit nemulțumirea autorităților de la Tiraspol, care consideră că acesta este un pas ordinar pentru instituirea blocadei totale a Transnistriei și un fel de repetiție înainte de stabilirea controlului moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan.

„Aceste acțiuni sunt parte a măsurilor orientate spre strangularea Transnistriei – instituirea blocadei economice totale. În această situație interdicția importului-exportului prin stația Slobodca se înscrie în contextul general al acțiunilor Moldovei și Ucrainei”, a menționat în interviul pentru jurnaliștii Primului canal transnistrean de televiziune Igor Șornikov, viceministru de externe al autoproclamatei RMN.

El a menționat că, încă în mai 2015, importul de mărfuri accizate a fost interzis prin punctele de trecere Cuciurgan și Platonovo. Din ianuarie 2016, Moldova și Ucraina au modificat în mod unilateral schema livrării mărfurilor de import în Transnistria cu transportul feroviar.

„Ministerul Afacerilor Externe depune eforturi sistemice pentru reglementarea situației create. Astfel, în cadrul recentei vizite în Transnistria a înaltei delegații guvernamentale ruse în frunte cu Dmitrii Rogozin, a fost discutată această chestiune. Problema în cauză este în curs de examinare de către experții grupurilor de lucru și în formatul 5+2”, a spus Igor Șornikov.

MAE al Transnistriei intenționează să se adreseze tuturor participanților la procesul de negocieri, solicitînd asigurarea îndeplinirii de către Moldova și Ucraina a înțelegerilor stabilite anterior. Problema importului de mărfuri în Transnistria cu transportul feroviar va fi, de asemenea, abordată la Conferința pentru consolidarea măsurilor de încredere din Bavaria.