Uniunea Europeană susține promovarea reformelor în Republica Moldova, inclusiv în lupta contra corupției, depolitizarea instituțiilor statului și reforma sistemului bancar. Declarația a fost făcută ieri de Comisarul UE pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, în cadrul unei conferinței de presă comună cu Prim-ministrul Pavel Filip.

Oficialul european a felicitat autoritățile de la Chișinău pentru aprobare unui Acord cu FMI, care deblochează și finanțările din partea Băncii Mondiale și a Uniunii Europene. Astfel, până la finele anului curent, UE va aloca Republicii Moldova aproximativ 45 milioane de euro în calitate de suport bugetar, care potrivit Comisarului Hahn, banii vor ajunge în Moldova în următoarele zile.

La rândul său, Premierul Pavel Filip a dat asigurări că mobilizarea şi angajamentul de care a dat dovadă actuala guvernare în implementarea recomandărilor UE de la începutul anului curent vor persista şi în următoarea perioadă pentru realizarea reformelor structurale în sectoarele-cheie în conformitate cu angajamentele stipulate în Acordul de Asociere.

„Am ferma convingere că vom reuși să facem transformarea, să modernizăm țara. Dacă 2016 a fost anul stabilizării Moldovei, sunt convins că 2017 va fi anul creşterii Moldovei.  Dar, în acest parcurs, avem nevoie în continuare de sprijinul UE. Rog și pe această cale Comisia, Instituțiile UE, dar și Statele Membre să fie alături de noi”, a menţionat Prim-ministrul.