Umoristul şi îndrăgitul actor Gheorghe Pârlea a decedat în noaptea de vineri spre sâmbătă. Artistul avea 72 de ani.

Gheorghe Pârlea suferea de mai mulţi ani de diabet zaharat.

În 2015, Gheorghe Pârlea a suferit o intervenţie chirurgicală, în urma căreia a rămas fără un picior. După aceasta, optimist şi plin de viaţă, artistul a învaţat să meargă, practic, din nou.

Gheorghe Pârlea s-a născut la data de 6 mai 1944, în satul Vărăncău, raionul Soroca. După primii șapte ani de școală în satul natal, își continuă studiile la Școala medie nr.1 din orașul Soroca, iar apoi la Școala de muzică din același oraș. Urmează un an de studii la Școala de culturalizare din Soroca.

Participă la o selecție organizată de către Teatrul „Luceafărul” din Chișinău, proaspăt înființat și este ales să facă parte din trupa noului teatru. Debutează în spectacolul „Două culori”.

După trei ani de actorie, se înscrie în anul 1964 la Institutul Teatral „Anatoli Lunacearski” din Moscova. În anul 1967, revine la Chișinău și este inclus imediat în spectacolul „În căutarea surâsului”. A interpretat roluri de comedie și dramatice dintre care menționăm Andrei din spectacolul „Trei surori” de Anton Cehov, Răducanu în „Nota zero la purtare” de O. Stoenescu și V. Sava ș.a.

În 1989 a devenit primul director al Teatrului “Luceafărul” din Chișinău. A îndeplinit această ultimă funcție timp de 5 ani și jumătate. Gheorghe Pârlea a format un cuplu umoristic cu actorul Gheorghe Urschi după pensionare, jucând în mai multe spectacole împreună cu acesta.