Un grup criminal format din zece persoane specializate în fraude fiscale în proporții deosebit de mari a fost anihilată, au anunțat azi Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), care au efectuat cercetăți în comun cu ofițerii de investigație al Inspectoratului Național de Investigații (INI)

Potrivit informațiilor prezentat în cursul unei conferințe de presă, grupul a prejudiciat bugetul statului cu 10 milioane de lei, eschivându-se de la plata impozitelor și minținând mai multe persoane din nordul țării, în special Bălți, dar și din Cahul și Comrat.

„Activitatea grupului a fost cercetată timp de patru luni. Acesta, pe parcursul anilor 2015-2017, s-a eschivat de la plata impozitelor. În prezent, fiind reținute trei persoane pentru 72 de ore, fiind înaintate demersuri pentru aplicarea măsurilor preventive pentru 30 de zile. În privința celorlalți membri urmează să fie întreprinse acțiuni în scopul identificării acestora”, a declarat Nadejda Busuioc, procuror în Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, specificând că, în adresa oamenilor legii, au parvenit două plângeri de la persoane fizice, potrivit realitatea.md.

Mai multe plângeri au parvenit de la persoane fizice și juridice referitor de însușirea a bunurile prin înșelăciune și abuz de încredere. O situație a ieșit la iveală în urma măsurilor speciale de investigații, unde de la o persoană fizică au fost însușite cereale în valoare de un milion de lei. Persoana, aflându-se în situație precară și având un copil grav bolnav, a comercializat liderului cantitatea de cereale, sub influența promisiunilor că îi va fi achitată suma.

Persoana a așteptat o perioadă îndelungata, trezindu-se la un moment dat în care copilul avea nevoie de intervenții, însă banii așa și nu i-au fost achitați. La solicitări, era invocat faptul că persoana nu dispunea acte referitor la tranzacția economică, aceasta fiind și schema frauduloasă – neîntocmirea actelor de achiziții.

Grupul era creat, organizat și dirijat foarte bine de un lider care a activitat în domeniul jurisprudenței. Companiile primeau pe cont banii, pentru care urmau să cumpere cereale, banii erau trimiși la companii delicvente și se lichifiau de la conturile bancare cu introducerea datelor false. De facto, erau achiziționate cereale de la persoane fizice fără întocmirea actelor. Astfel, se diminua plata pentru TVA-ul la stat și suma către persoana fizică.