Comisia Electorală Centrală (CEC) a delegat un observator la referendumul din Marea Britanie. Este vorba despre secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Andrei Volentir, care, în aceste zile, activează în cadrul grupului de observatori care vor monitoriza referendumul „BREXIT” din Marea Britanie, informează 24h.MD.

Volentir a sosit în Manchester pe 20 iunie și se va afla acolo până pe 24 iunie, când vor apărea primele rezultate ale referendumului în cadrul căruia britanicii vor decide dacă vor rămâne în componența Uniunii Europene sau nu.

Menționăm că din grupul de observatori mai fac parte reprezentanți ai țărilor din Europa, Africa, Asia și America. Din grup face parte și Diana Zaharia, care este principalul coordonator al proiectului „Sporirea calității democrației prin susținere parlamentară și electorală” în cadrul programului de dezvoltare al ONU.

În cadrul acțiunilor organizate de Comisia Electorală din Marea Britanie, Andrei Volentir va participa la procedura de verificare a voturilor expediate prin poștă, va vizita secțiile de votare în suburbiile orașului Manchester și va monitoriza procesul de numărare a voturilor.

Membrii grupului de observatori se vor familiariza, de asemenea, cu principalele aspecte ale sistemului electoral britanic, istoria relațiilor Marii Britanii cu UE, premisele care au provocat referendumul, metodele de calculare a opiniei publice în ajunul votării și consecințele juridice ale referendumului.

Referendumul „BREXIT” are loc astăzi, în Marea Britanie. Potrivit sondajelor, rezultatul este imprevizibil: numărul adepților părăsirii și rămânerii în UE este aproximativ egal, iar circa 10% din britanici încă rămân indeciși.