Un moldovean a dat în judecată statul irlandez pentru a obține azil politic în această țară. El își motivează cererea prin faptul că ar fi fost persecutat în perioada guvernării Partidului Comuniștilor, comunică publicația Irish Times.

Cetățeanul moldovean pretinde că a fost persecutat în Republica Moldova pentru faptul că era membru al unui partid de opoziție în perioada guvernării PCRM. Acesta a obținut câștig de cauză la Curtea Supremă din Irlanda, după ce anterior Tribunalul de Apel pentru Refugiați i-a respins cererea de azil politic.

Judecătorul Richard Humphreys a declarat că moldoveanul, al cărui identitate nu poate fi făcută publică din motive legale, a fost membru al unui partid politic de opoziție în perioada guvernării PCRM.

Potrivit magistratului, solicitantul afirmă că, în timp ce deținea  o funcție publică, a fost acuzat de corupție în cadrul unei campanii orchestrate împotriva opoziției politice de atunci.

Moldoveanul ar fi fost persecutat în baza unor informații false din documentele oficiale. Acesta neagă orice implicare în activități criminale, afirmând că a fost suspendat din funcție în baza deciziei luate în cadrul unei ședințe de judecată, la care nici el și nici avocatul său nu au fost prezenți.

Bărbatul a sosit în Irlanda acum 10 ani, cerând azil politic. Acesta fusese condamnat în contumacie de o instanță din Republica Moldova pentru afaceri frauduloase cu terenuri.

Potrivit judecătorului Richard Humphreys, cererea de acordare a azilului politic a fost respinsă după două solicitări. Moldoveanul s-a adresat ulterior la Înalta Curte de control jurisdicțional din Irlanda pentru a cere revizuirea deciziei de refuz, obținând într-un final câștig de cauză.