Instabilitatea politică din țară a apărut inclusiv din cauza factorului extern, care anterior a pregătit terenul pentru destabilizarea situației din țara noastră. Acest lucru s-a văzut după ce președintele Igor Dodon și-a dat arama pe față, când au apărut informații despre intenția acestuia de a subordona Moldova Rusiei. Declarația a fost făcută de către fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, Valentin Dediu, într-un interviu pentru radio Europa Liberă, transmite timpul.md.

”De fapt, factorul extern el s-a implicat mult mai înainte, dar perioada precedentă alegerilor prezidențiale și alegerilor în Parlamentul R. Moldova a fost o etapă de pregătire a destabilizării situației, dar mai bine zis a fost o etapă de pregătire a preluării puterii de către unii exponenți ai Federației Ruse. Mă refer la Igor Dodon, care și-a dat arama pe față, nu o dată plecând la Moscova și aducând de acolo mesaje care încurajau politica externă a Federației Ruse vizavi de R. Moldova și în special de separatismul pe care îl avem în stânga Nistrului”, a spus Dediu.

Fiind întrebat de jurnalist cine este patriot și cine e trădător, dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, Dediu nu a stat pe gândut.

„Când Partidul Democrat și dl Plahotniuc au difuzat, au publicat discuția cu Igor Dodon în care acela intenționează să promoveze în detrimentul intereselor R. Moldova, în detrimentul securității statului, în detrimentul suveranității și integrității teritoriale politica Federației Ruse și, mai mult decât atât, impune și un alt partid să participe la aceste activități ilegale, deci este un patriot…”, a conchis fostul director adjunct al SIS.