Federația Rusă încearcă deja de mai mulți ani să țină Moldova departe de Uniunea Europeană și să-și impună influența. În ultima perioadă, acest obiectiv este realizat prin compromiterea liderilor pro-europeni din Moldova de către serviciile speciale ruse. Despre aceasta a relatat fostul director al Serviciului de Informații și Securitate Valentin Dediu, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. Dediu spune că serviciile speciale rusești au contribuit esențial la compromiterea liderilor PLDM și PL, iar acum se concentrează pe ultima componentă rămasă din fosta Alianță pentru Integrare Europeană.

”Și acum ultima ce-i mai important – se fac presiuni extraordinare asupra Partidului Democrat. Deci, toate aceste trei componente ale alianței practic sunt în vizorul Federației Ruse”, a spus fostul director al SIS. Potrivit lui, presiunile au fost lansate încă din 2011.

„Deci, imediat ce Kremlinul a observat că autoritățile din Republica Moldova au ca scop integrarea în Uniunea Europeană, ei au purces la lupta împotriva acestei alianțe și acestor conducători. Evident că pe căi diplomatice s-a încercat de la bun început să-i determine să renunțe la aceste idei, mai departe au încercat să organizeze diferite forumuri în Republica Moldova, să demonstreze că direcția spre Eurasia este mai atractivă și mai bună ș.a.m.d. Dar politicienii din Republica Moldova au fost fermi în direcția integrării europene și atunci s-a luat decizia – dacă nu este posibil să-i convingă, trebuie să-i impună. Pentru a-i șantaja, trebuie să ai materiale, niște documente”, a declarat Dediu.

Acesta a mai povestit că diversiunile contra liderilor pro-europeni din Moldova erau pregătite la Institutul de Cercetări Strategice a Rusiei, unde politologi și diverși specialiști de talie internațională studiau partidele moldovenești. În urma analizei situației politice din țară, aceștia veneau cu planuri și acțiuni de compromitere a partidelor și politicienilor din Moldova care și-au pus ca plan apropierea țării de Uniunea Europeană.

„Avem o așa instituție – Institutul de Cercetări Strategice al Rusiei (RISI (РИСИ), în limba rusă se numește) și acolo, printre altele, conducător a fost un oarecare Reșetnikov, general cu două stele din serviciile speciale ale Federației Ruse. Și majoritatea lucrătorilor de acolo sunt de talie internațională, doctori în științe, politologi, persoane care cunosc foarte bine dezvoltarea societății, problemele dezvoltării societății. Și iată ei, prin aceste centre, au studiat foarte bine situația în fiecare partid aparte, în alianță în general, pe fiecare conducător al partidelor de la guvernare, ca pe urmă să elaboreze niște măsuri cum să-i înlăture de la conducere prin compromitere. Din 2011-2012 s-au început activitățile de compromitere a liderilor care nu dădeau ascultare Moscovei. Deci, cineva venea din Moscova, niște funcționari de rang înalt și spuneau: „Când ați semnat Acordul de Asociere, de ce nu v-ați consultat cu noi problema? Când ați semnat Liberul Schimb…”, a mai relatat fostul director de la SIS.