Viceprim-ministrul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut astăzi o întrevedere cu ministrul de stat al afacerilor externe al Japoniei, Kazuyuki Nakane, în marja reuniunii Consiliului Ministerial OSCE de la Viena, transmite Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE.

Întrevederea a vizat discuţii pe subiecte importante ale agendei politice bilaterale moldo-nipone, cât şi privitor la intensificarea cooperării în multiple domenii de interes comun. Cu titlu special, ministrul de Externe Andrei Galbur a exprimat mulţumiri pentru contribuţia valoroasă a Guvernului Japoniei în modernizarea diverselor sectoare din Republica Moldova prin intermediul programelor de asistenţă, remarcând şi importanţa investiţiilor nipone în ţara noastră, notează Moldpres.

La rândul său, Kazuyuki Nakane a reiterat deschiderea ţării sale pentru consolidarea relaţiilor politice bilaterale, susţinerea şi încurajarea agendei de reforme în Republica Moldova. Totodată, părțile au relevat că deschiderea reciprocă a ambasadelor a confirmat intenţiile bilaterale de a construi o relaţie durabilă şi avantajoasă.

Oficialul nipon a anunțat despre intenția autorităților nipone de a facilita procedura de obținere a vizelor de către cetățenii Republicii Moldova, în special oamenii de afaceri.

Părţile au exprimat interesul pentru dinamizarea cooperării moldo-nipone în cadrul organizaţiilor internaţionale şi regionale, apreciind în mod special formatul GUAM+Japonia. În context, a fost reiterată disponibilitatea ambelor diplomaţii de a coopera cu succes pe parcursul anului 2018, perioadă în care Moldova va deţine preşedinţia prin rotaţie a GUAM.