Noul punct de trecere a frontierei de la Palanca, edificat cu sprijin european, va fi dat în exploatare mâine, 28 decembrie. Acesta va fi administrat în comun pe teritoriul Republicii Moldova de autoritățile de la Chișinău și de cele de la Kiev, notează Radio Chișinău.

Traficul prin punctul de trecere a frontierei de la Palanca urma să se deschidă la 21 decembrie, dar a fost amânat, la solicitarea părții ucrainene.

Bugetul pentru lucrările de construcție a noului punct de trecere se cifrează la 6,2 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane de euro sunt acordate de Uniunea Europeană și 1,7 milioane de euro – de  Guvernul Republicii Moldova. Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Punctul de trecere Palanca a fost închis pe 5 noiembrie. Măsurile au fost luate în legătură cu efectuarea lucrărilor de construcție. Atunci se estima că noua construcție va dubla capacitatea de perfectare a postului, care era de aproape 600 de mii de persoane anual. Noul punct va fi legat de șoseaua Odesa – Reni printr-un drum nou de acces care se află în construcție.