Prim-ministrul Pavel Filip a avut, ieri, o întrevedere cu viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Comerțului al Ucrainei, Stepan Kubiv, care se află în Republica Moldova cu ocazia participării la şedinţa Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică dintre cele două ţări.

În cadrul dialogului, Premierul a salutat organizarea şedinţei Comisiei mixte moldo-ucrainene de colaborare economică, care s-a reunit după o pauză de cinci ani. În context, Pavel Filip a evidenţiat câteva subiecte care necesită o atenţie sporită, între care,  realizarea proiectelor energetice, diminuarea poluării mediului înconjurător, crearea punctelor comune de trecere a frontierei. „Relaţiile moldo-ucrainene sunt bune şi există premisele necesare pentru a găsi soluţii la problemele existente”, a spus Pavel Filip.

La rândul său, viceprim-ministrul ucrainean a apreciat evoluţia pozitivă din ultimele luni a relaţiilor bilaterale, subliniind că în această perioadă, atât autorităţile de la Chişinău, cât şi cele de la Kiev, au dat dovadă de responsabilitate şi au fost deschise pentru dialog. „Republica Moldova este un partener strategic al Ucrainei. Vrem să avem relaţii de colaborare bazate pe încredere şi respect”, a declarat Stepan Kubiv.

Oficialii au făcut, de asemenea, un schimb de opinii privind cooperarea comercial-economică, importanţa aprofundării dialogului politic, precum şi colaborarea în cadrul organizaţiilor internaţionale.

Ucraina este unul dintre principalii parteneri economici ai ţării noastre. În anul 2015, exporturile Republicii Moldovei în această ţară au constituit 45,8 milioane dolari SUA, în timp ce importurile au atins 371,1 milioane dolari SUA. În nouă luni ale anului curent volumul schimburilor comerciale este în creştere.