„Președintele Igor Dodon s-a aflat la momentul potrivit în locul potrivit”. Așa a comentat jurnalistul român, Victor Nichituș, vizita șefului statului la Moscova, unde a participat la parada din Piața Roșie.

În opinia lui Nichituș, pandemia provocată de COVID-19 și-a pus amprenta în relațiile dintre statele membre ale UE, iar neînțelegerile existente pe marginea ajutoarelor macro-financiare continuă.

“În condițiile în care Uniunea Europeană a stopat extinderea sa către est, evoluția viitoare a statelor din Parteneriatului Estic, arată că, în lipsa aderării lor la NATO, acestea vor deveni o zonă gri în care interesul Federației Ruse se va împleti cu cel al Uniunii Europene”, spune jurnalistul într-un editorial publicat pe politics.md.

Totodată, Nichituș a remarcat faptul că gestul lui Igor Dodon de a merge la Moscova se înscrie perfect în politica externă echilibrată pe care o promovează șeful statului.

“Așa că politica externă echilibrată de care a vorbit președintele Dodon se pliază pe aceste considerente ale Bruxelles-ului și implică faptul că Republica Moldova nu va depune cerere de aderare la Uniunea Europeană ori NATO. O echilibristică care poate fi făcută doar dacă va exista responsabilitate în politica internă pentru asigurarea creșterii economice”, a conchis jurnalistul.