Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale a demarat campania de prevenire a incendiilor pe parcursul desfășurării secerișului. În acest context, agricultori din toată țara sunt instruiți cum să se protejeze de incendii, transmite 24h.MD.

Inspectorii supravegherii de stat a măsurilor contra incendiilor merg în lanurile cu grâne și supun verificărilor tehnica de recoltare a spicoaselor, precum și testează meteodele de reacționare a celor care strâng roada de pe lanuri.

De asemenea, inspectorii verifică mijloacele primare de intervenție în caz de incendii, dotarea combinelor cu inventar necesar și executarea izolării lanurilor față de drumuri, păduri și căii ferate, prin fâșii arate.

În timpul controalelor pompierii îndeamnă oamenii implicați în recoltarea grânelor să nu admită utilizarea focului în nemijlocită apropiere de masivele cu cereale și să evite fumatul în prejma lanurilor. Mai mult, se interzice alimentarea și reparația tehnicii pe suprafețele cu roadă, pentru a evita aprinderea și extinderea focului. Specialiștii interzic arderea paielor sau a altor resturi vegetale pe câmp.

Conform informațiilor Serviciului Situațiilor Excepționale, campania de recoltare a cerealelor a început în 29 de raioane din țară, iar aproximativ 2, 17% din spicoase au fost deja strânse. În total, în Republica Moldova, urmează a fi recoltate peste 100 mii ha de cereale. În anul 2015, în perioada secerișului au avut loc 6 incendii, fiind compromise mai multe hectare ce roadă în localități din raioanele Cimișlia, Râșcani, Comrat, Leova.