Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, comentează într-un interviu pentru Europa Liberă despre cum a fost anul 2016. Un an al provocărilor,  spune Candu, al unei mobilizări mai rar întâlnite, dar și cu multe realizări.

„A fost un an al provocărilor. A fost un an al încercărilor grele prin care a trecut şi Republica Moldova, societatea în întregime, dar şi clasa politică. A fost un an ca niciodată greu din punct de vedere al unor decizii. Şi, în acelaşi timp, a fost un an al unei activităţi din partea instituţiilor şi unei mobilizări pe care, la fel, am văzut-o mai rar, atunci când instituţiile, dar, mai ales guvernul şi Parlamentul au reuşit să lucreze cot la cot, foarte sincronizat, în aşa fel încât să le reuşească multe”, a declarat Andrian Candu.

Șeful Legislativului spune că în acest an uneori se făcea într-o zi ceea ce nu s-a reuşit să se facă într-o lună, subliniind că este un an al realizărilor importante.  “Şi este şi un an al realizărilor, dacă nu cantitativ, numeric, dar, totuşi, importante, mai ales legate de obţinerea programului de cooperare cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, şi alţi parteneri. Precum şi un început al unor reforme, care chiar dacă sunt considerate şi, cu siguranţă, vor fi calificate ca reforme fundamentale într-un stat şi care nu neapărat sunt foarte uşoare pentru cetăţeni, dar foarte importante pentru dezvoltarea Republicii Moldova”, a explicat speakerul.

Candu speră că anul 2016 va fi considerat în final şi de toţi cei care analizează evenimentelor, până la urmă, un an al reuşitelor şi al succeselor mai mult decât al insucceselor şi al nereuşitelor.