Trei persoane cu vârste de 41, 57 și respectiv 75 de ani, domiciliați în comuna Trușeni și orașul Strășeni, sunt suspectați de delapidarea averii străine. Indivizii au fost reținuți pentru 72 de ore, informează 24H.MD.

În urma documentării efectuate timp de opt luni de către ofițerii Direcției investigare fraude economice a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura sec. Buiucani, s-a stabilit că unul dintre suspecți a fost primar în comuna Trușeni în perioada anilor 1999-2011.

Acesta, împreună cu alte persoane din cadrul  ÎS Cadastru și a unei întreprinderi specializate în geodezie, în complicitate cu alte persoane fizice au organizat și înființat o schemă frauduloasă de delapidare a loturilor de teren ce aparțin administrației publice locale a comunei Trușeni.

Ulterior, loturile de teren erau comercializate prin intermediul persoanelor terțe, la prețul de circa 10-15 mii de dolari per lot, astfel, prejudiciind în proporții deosebit de mari, interesele economice ale statului.

În baza atribuțiilor funcționale, factorii de decizie ai instituțiilor menționate, identificau loturi de teren din comuna Trușeni, pe care ilegal le comercializau persoanelor cointeresate în achiziția loturilor pentru construcția caselor de locuit, iar documental indicau că le-au fost atribuite, gratuit, în baza unor decizii sau contracte false.

Pentru conferirea legalității, unul dintre suspecți, perfecta dosarul tehnic al imobilului, în temeiul deciziei false și lipsa benificiarului după care întocmeau dosarul tehnic al imobilului, acesta fiind prezentat către ÎS „Cadastru” pentru înregistrare.

La 26 noiembrie curent, ofițerii INI de comun cu Urmărirea penală din cadrul IP Buiucani, au efectuat cinci percheziții la domiciliile și oficiile figuranților.

Ca urmare au fost depistate și ridicate extrase din decizii false a consiliului comunei Trușeni, din diferite perioade, atît în original cît și copii, file curate format A4 pe care conțineau ștampilele cu impresiune cooperativa „Cadastr” ( de tip vechi), contracte de vînzare cumpărare a loturilor de teren, necompletate, pe care sunt aplicate doar ștampila primăriei Trușeni și semnătura vînzătorului.

Subsecvent, interesul personal a fost stabilit prin identificarea înscrisurilor olografice cu indicarea numerelor cadastrale și suprafeței terenurilor ce urmau a fi înstrăinate, seturi cu modele tipizate de acte cu referință la anii 1993-1999, în care doar urmau a fi indicate datele persoanelor interpuse și datele de identificare a numărului și suprafețelor loturilor destinate înstrăinării.

De asemenea, au fost depistate și recipise privind obligațiunile cumpărătorilor față de funcționarii primăriei Trușeni urmare a procurării ilegale a loturilor de teren, ștampile a întreprinderilor lichidate/reorganizate.

Toate acțiunele au fost documentate în cadrul cauzei penale pornite în temeiul art. 191 al 5 din Cod penal al RM. În cazul în care persoanele vor fi gasite vinovate de comiterea infracțiunei, acestea riscă o pedepsă cu închisoare pe un termen până la 15 ani.