Pompierii voluntari din raionul Călărași au beneficiat de echipament specializat din partea colegilor germani. Acțiunea de donarea a unei autospeciale cu echipament de descarcerare, dar și costume de intervenție au fost oferite pompierilor voluntari în cadrul centrului raional Călărași.

În urma unui parteneriat între Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI și un grup de voluntari pompieri din orașul Buhl Germania, cei din urmă au avut misiunea de a împărtăși colegilor moldoveni din experiența acumulată pe parcursul mai multor ani în domeniul intervenției la incendii și accidente de circulație.

Mai mult, reprezentanții străini  au ținut să aducă în Republica Moldova echipament pentru descarcerare, pentru ca voluntarii moldoveni să poată interveni în situații de risc. Pentru a testa abilitățile voluntarilor din ambele state, în condiții dificile de timp,  a fost organizat un exercițiu, ce a pus la încercare capacitățile pompierilor. Echipa de intervenție a fost formată din voluntari moldoveni, germani, dar și pompieri profesioniști. Misiunea echipajului fiind de a salva o persoană încarcerată în fiarele unui autovehicul accidentat. În pofida faptului că echipajul era compus din voluntari a două țări diferite, intervenția a avut loc cu succes, iar victima a fost salvată. Scopul aplicației a fost de a testa colaborarea voluntarilor în situații excepționale și abilitățile de formare a unei echipe unice.

Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale încurajează crearea formațiunilor de pompieri voluntari, care pot servi drept intervenției primară în localitățile Republicii Moldova. Primii pași pentru promovarea și constituirea voluntariatului   în domeniul protecției civile   au fost întreprinși de autoritățile publice locale din Sipoteni, raionul Călărași. Aici urmează să activeze peste 30 de persoane civile gata să intervină în situații de risc.