Șapte persoane, cetățeni ai Ucrainei, Kazakhstan și Moldova, membri unui grup infracțional, specializați în sustragerea automobilelor de lux din Uniunea Europeană sunt cercetați penal de către Direcția Combaterea Crimelor Organizate a Inspectoratului Național de Investigații și organele de forță din UE, transmite 24H.MD.

Bărbații cu vârste cuprinse între  29 și respectiv 51 de ani, sunt suspectați de răpirea automobilelor din Germania, Austria și Cehia. Capul grupării de 51 de ani, alias „Carandaș” și un alt membru a grupului domiciliați în Chișinău au fost anterior judecați pentru jaf, tîlhării, escrocherii, huluganism.

Gruparea a intrat în vizorul forțelor de ordine de circa cinci luni, timp în care polițiștii au stabilit modul de acționare a suspecților.

Ofițerii de investigații în comun cu Procuratura Generală au stabilit că membrii grupului sustrăgeau mijloacele de transport după care erau perfectate cu acte și plăcuțe de înmatriculare false, înregistrate în RM. Plăcuțele și actele erau transportate prin intermediul altui membru a grupului în UE iar mașinele erau comercializate pe teritoriul Ucrainei și Moldovei.

Recent, ofițerii de investigații în comun cu organele abilitate din Cehia și Ungaria au reținut doi membri ai grupului. Unul din ei, cetățean al Ucrainei, de 36 de ani  a fost reținut în Germania, în momentul răpirii unui automobil de model „BMW X5”.

Totodată, un alt membru a grupului, cetățean al Republicii Moldova a fost reținut în Ungaria în timp ce transporta din Germania în Rep. Moldova un automobil de model „BMW X5”, cu plăcuța de înmatriculare și pașaportul tehnic a automobilului false, înregistrate la fel în Republica Moldova.

Ca urmare a perchezițiilor efectuate la 12 octombrie curent,  de către angajații Inspectoratului Național de Investigații la domiciliile membrilor grupului din mun. Chișinău, au fost depistate mai multe obiecte ce prezintă interes la cercetarea cauzei penale și anume: 13 chei de la lacătele diverselor automobile cum ar fi „Mecedes”, „BMW”, „Lexus”, „Toyota”, 32 de microcipuri din cheile diferitor automobile, un automobil de model „Mercedes Benz” cu numerile de înmatriculare din regiunea Transnistreană  cu semne vădite de falsificare atît a pașaportului tehnic cât și a plăcuțelor de înmatriculare, 8 tije metalice special confecționate conform mostrelor de chei auto, destinate transmiterii membrilor grupului criminal nominalizat în țările Uniunii Europene.

Dacă persoanele se vor dovedi a fi vinovate, aceștia riscă închisoare de la 7 la 12 ani.

La moment, angajații Inspectoratului Național de Investigații în comun cu organele abilitate din Uniunea Europenă întreprind măsuri de documentare a tuturor membrilor grupului criminal, cu anihilarea ulterioară a acestora și stabilirea unităților de transport sustrase.