Autorităţile din Australia, Taiwan şi Coreea de Sud au avertizat femeile gravide şi pe cele care intenţionează să rămână însărcinate să evite călătoriile către Singapore după ce în urma izbucnirii unui focar, peste 50 de persoane au fost infectate cu virusul Zika.

Apariţia focarului şi emiterea avertismentelor de călătorie devin, astfel, o posibilă lovitură la adresa turismului în una dintre cele mai aglomerate destinaţii turistice care se zbate să-şi revină în contextul slabei creşteri economice la nivel mondial.

Singapore a raportat apariţia primului caz de Zika transmis pe plan local la sfârşitul săptămânii trecute, iar numărul cazuri de infecţie transmisă de ţânţari a crescut la 56. Cel puţin trei dintre persoanele care au acuzat simptomele infecţiei şi-au revenit complet.

Virusul Zika a fost depistat în Brazilia anul trecut, iar de atunci s-a împrăştiat în cele două Americi. Infecţia cu acest virus pune în pericol femeile gravide deoarece poate cauza apariţia de malformaţii la bebeluşi, doar în Brazilia fiind asociate peste 1.800 de cazuri de microcefalie, un defect rar prezent la bebeluşi care se nasc cu dimensiuni anormal de mici ale craniului şi creierului.

Cele 56 de cazuri în Singapore sunt confirmate doar la femei. Australia, Taiwan şi Coreea de Sud au sfătuit femeile însărcinate să amâne orice călătorie către Singapore, iar pe cele care se întorc din Singapore le-au îndemnat să evite să rămână însărcinate cel puţin două luni. Turiştii sud-coreeni vor primi mesaje de avertizare în acest sens în momentul în care vor ajunge în Singapore. Malaezia şi Indonezia, cei mai apropiaţi vecini ai oraşului-stat insular, au întreprins măsuri de protecţie în urma apariţiei focarului, prin introducerea de scanere termale în incinta aeroporturilor şi la punctele de trecere a frontierei.

Consiliul de Turism din Singapore a anunţat că monitorizează fenomenul, menţionând că oraşul-stat rămâne “o destinaţie turistică sigură” şi că este prematur să se ia în calcul un evental impact. Peste 55 de milioane de persoane trec anual prin aeroportul singaporez Changi. În prima jumătate a acestui an, numărul turiştilor sosiţi a ajuns la aproape 8,2 milioane, faţă de cei 7,3 milioane din aceeaşi perioadă a anului trecut, informează Rador.