Moldovenii au fost la vot în urmă cu 5 luni şi au ales un preşedinte pro-rus. Acest lucru i-ar putea îngrijora pe americani, dar vestea bună este că partidul pe care îl conduc, Partidul Democrat din Moldova (PDM), deţine în continuare majoritatea în Parlament, conduce Guvernul şi nu are nicio intenţie de a schimba politicile pro-americane şi pro-europene ale Moldovei, a dat asigurări într-un editorial în dailycaller.com liderul Partidului Democrat Vlad Plahotniuc.

De fapt, Moldova este în căutare de oportunităţi pentru a aprofunda legăturile cu Vestul, inclusiv cu Congresul SUA, cu noua administraţie Donald Trump şi cu mediul de afaceri american, se arată în material. Compania auto Lear Corporation din statul american Michigan este implicată puternic în Republica Moldova. Recent, aceasta a sărbătorit 7 ani de la deschiderea fabricii sale din centrul Moldovei, care realizează huse pentru scaunele maşinilor Ford Mondeo, Toyota Aygo, Peugeot 107 şi Citroen C1. Iar anul trecut guvernul SUA a oferit asistenţă de 45 milioane dolari pentru Moldova.

Este adevărat că Moldova se confruntă cu provocări – în special corupţia şi vulnerabilitatea sistemului bancar, se menționează în articol. Dar coaliţia guvernamentală, condusă de PDM şi prim-ministrul Pavel Filip, a abordat aceste probleme, promovând reforme politice, economice şi bancare ce întăresc statul de drept, liberalizează economia şi modernizează societatea.

Progresele Republicii Moldova au fost recunoscute de către Fondul Monetar Internaţional (FMI), care a aprobat un sprijin de 178,7 milioane de dolari pentru a susţine reformele economice şi financiare ale Moldovei, de către Banca Mondială, care a autorizat un sprijin financiar de 45 milioane de dolari pentru susţinerea eforturilor guvernului şi de către Comisia Europeană, care a alocat 47 milioane de dolari pentru a ajuta la refacerea stabilităţii economice şi reformarea sistemului bancar, subliniază Vlad Plahotniuc în același articol pentru “The Daily Caller”.

Cu toate acestea, notează articolul, avem în continuare probleme serioase şi foarte specifice. Moldova are o graniţă de 747 mile (1.200 kilometri) cu Ucraina, care are conflictul binecunoscut cu Moscova în privinţa anexării Crimeii în 2014. Noi, de asemenea, avem un conflict teritorial într-o zonă a Moldovei numită Transnistria, o fâşie de teritoriu de-a lungul frontierei cu Ucraina, unde separatiştii sunt susţinuţi de circa 1.500 de militari ruşi.

“Chiar și așa, Statele Unite au fost alături de noi cu răbdare şi hotărâre. Acesta este semnul unui parteneriat legitim. Sprijinul Americii – 1,4 miliarde de dolari în cei 25 de ani de când statele noastre au stabilit relaţii bilaterale – a inclus fonduri nu doar pentru dezvoltarea economică, educaţie, servicii sociale şi de sănătate, dar şi pentru consolidarea democraţiei, a drepturilor omului şi a calităţii guvernării. Moldova a răspuns acestor stimulente şi acestui sprijin continuu prin aprofundarea democraţiei, consolidarea sistemului de justiţie şi liberalizarea economiei şi a societăţii noastre”, se arată în editorialul publicat în presa americană.

La fel, materialul menționează și atragerea de investitorii străini în Republica Moldova, fiind atestată deschiderea guvernării de la Chișinău. Se stipuleazăcă rata impozitului pe veniturile companiilor – de 12 % – este mai mică decât în România, Rusia, Italia şi Slovacia. Moldova are acorduri cu 48 de state prin care se interzice dubla impozitare a profiturilor firmelor. “Vor exista noi oportunităţi de afaceri pe măsură ce vom iniţia privatizări în industrii-cheie precum transportul (inclusiv Air Moldova, compania noastră aeriană naţională), telecomunicaţiile şi tehnologiile informaţionale, dar şi reţelele electrice de distribuţie”, mai adaugă articloul.