Politicianul Vlad Plahotniuc a publicat un articol în ziarul american „The Hill” în care descrie situația din Republica Moldova și vine cu unele soluții de dezvoltare a țării.

Plahotniuc scrie că de la proclamarea independeții, moldovenii tot caută soluții în afara frontierelor țării, de la Rusia sau Uniunea Europeană, însă soluțiile trebuie căutate în interior prin unirea forțelor.

„Indiferent de partenerii externi pe care îi favorizăm, moldovenii trebuie să înceteze să caute soluții rapide în afara frontierelor noastre și să se concentreze asupra provocărilor de definire a propriei noastre identități și de dezvoltare a unei viziuni comune pentru viitor. Decât să ne uităm la Rusia, România sau chiar UE, noi ar trebui să ne unim și împreună să urmăm VISUL MOLDOVENESC – avem nevoie de un plan de țară”, se menționează în articol.

Omul de afaceri scrie că în prezent, Moldova se află la răscruce, iar cursul acțiunilor va fi profund influențat de primele alegeri directe a președintelui din ultimii 20 de ani, a căror prim tur va avea loc pe 30 octombrie.

„Prin susținerea unui candidat care ne va ține pe calea spre UE, moldovenii vor putea continua acea foaie de parcurs cu reforme, care va aduce beneficii țării noastre chiar înainte de o eventuală aderare la UE. Pe de altă parte, putem arunca istoria noastră recent înapoi și să revenim în sfera de influență a Rusiei, cum o propun unele partide și candidați”, scrie Plahotniuc.

De asemenea, politicianul menționează și despre agenda europeană pe care o urmează Guvernul și care a întreprins o serie de reforme.

„Aceste reforme sunt elemente indispensabile pentru dezvoltarea economică, progresul social și stabilitatea politică. Moldovenii cer aceste schimbări, și ei reprezintă ce e mai bun din istoria și patrimoniul nostru, precum și ideile și idealurile Europene. Pe măsură ce Guvernul numit recent, care este orientat spre rezultate, continuă să urmeze aceste politici, noi vă putem promite o Moldovă suverană, mult mai prosperă și un loc unde generația tânără vede o speranță în viitor”.

Vlad Plahotniuc mai menționează că Statele Unite ale Americii și UE au un interes în succesul țării noastre.

„Deși Moldova ar trebui să-și creeze propriul viitor, Statele Unite ale Americii și UE au un interes în succesul nostru de a construi o democrație cu piață liber într-o regiune prea des turbulentă. Cu prietenie și sprijin din partea Occidentului, Moldova poate deveni partenerul vostru economic, diplomatic și de securitate pentru mulți ani înainte”, conchide politicianul.