Președintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat miercuri dispus la „un dialog constructiv” cu premierul britanic, Theresa May, care a fost recent învestită în funcție.

„Vladimir Putin a confirmat dorința sa de a avea un dialog constructiv și de a colabora cu premierul britanic asupra chestiunilor actuale privind relațiile bilaterale și agenda internațională”, a informat Kremlinul într-un comunicat.

Amintim că Theresa May, fostul ministru conservator de interne, în vârstă de 59 de ani, a acceptat miercuri invitația din partea reginei Elisabeta a II-a de a forma un nou guvern.

Anterior, Elisabeta a II-a l-a primit pe predecesorul acesteia, David Cameron, care i-a înmânat demisia.

Vladimir Putin „i-a mulțumit lui David Cameron pentru cooperarea sa (cu Rusia) și s-a arătat încrezător în faptul că relațiile ruso-britanice au un potențial pozitiv”, potrivit Kremlinului.

„Sper că experiența ta politică bogată va fi pusă în folosul Marii Britanii și al sferei internaționale”, a declarat președintele rus într-o telegramă adresată lui David Cameron.

La sfârșitul lunii iunie, Vladimir Putin a afirmat că votul istoric al cetățenilor britanici în favoarea retragerii Regatului Unit din UE va avea un „efect traumatizant”, care „va fi resimțit vreme îndelungată”.

Liderul de la Kremlin a subliniat că votul asupra Brexitului a fost provocat de „atitudinea arogantă și superficială” a guvernului britanic.

Relațiile dintre Marea Britanie și Rusia au avut de suferit în ultimii ani, în special din cauza unor scandaluri de spionaj, dar și a anchetei asupra decesului la Londra în 2006 a fostul agent al FSB (serviciile secrete ruse) Aleksandr Litvinenko.

De asemenea, Londra este unul dintre cei mai fervenți apărători ai sancțiunilor occidentale adoptate în 2014 împotriva Rusiei pentru presupusul rol jucat de Moscova în criza ucraineană.