18 președinți de ţară, 21 de șefi de guvern, 41 de miniștri de Externe și 39 de miniștri ai Apărării din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice se reunesc astăzi, la Varșovia, în cel mai mare summit NATO. Potrivit secretarului General al Alianței, Jens Stoltenberg, în cadrul întâlnirii se vor lua decizii definitorii cu privire la securitatea mondială.

„În aceste două zile vom lua noi măsuri importante în ceea ce privește modernizarea în continuare a măsurilor de apărare și menținerea stabilității, dincolo de frontierele noastre. Aici se include mai multă prezență militară”, a spus secretarul general al NATO.

De asemenea, sunt așteptați peste 2.200 de oficiali din ţările-partenere, printre care Moldova, Georgia şi Ucraina.

Principalele trei subiecte care vor fi abordate în cadrul summit-ului sunt combaterea terorismului, criza imigranţilor şi prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei pentru presupusa ei implicare în conflictul din estul Ucrainei.

Cu ocazia Summitului, măsurile de securitate din capitala Poloniei au fost sporite.

În scurt timp, Alianţa Nord-Atlantică va trimite suplimentar, în Polonia şi în Ţările Baltice, aproximativ patru mii de militari.

NATO are și un program pentru mobilizarea trupelor sale în doar trei zile. În cazul în care o țară membră va fi amenințată, din Spania vor porni forțele terestre. Vor pune umărul și militarii de elită din Forţele pentru Operaţii Speciale ale Statelor Unite. Marea Britanie va contribui cu nave de război, Italia – cu avioane de luptă şi transport, iar Polonia va veni cu specialiști și echipamente pentru intervențiile chimice, biologice, nucleare și radiologice.

Pentru a stabili cât de eficient este acest plan, țările membre ale NATO au efectuat o serie de exerciții militare în ultimii doi ani.

Menționăm că o altă preocupare a NATO este combaterea grupării teroriste Statul Islamic din Siria și Irak.