Președinta Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Zinaida Greceanîi, actual speaker al Parlamentului, a înregistrat patru recorduri în alegerile locale generale din Chișinău – arată o analiză efectuată de TRIBUNA, transmite 24h.md.

În primul rând, de-a lungul anilor, dintre femei, Zinaida Greceanîi a participat în cele mai multe alegeri locale generale. Ea a candidat la șefia capitalei de trei ori: alegerile noi ale primarului general din 10 iulie 2005, alegerile repetate din 24 iulie 2005, dar și la alegerile primarului general al municipiului Chişinău din 14 iunie 2015.

În al doilea rând, Zinaida Greceanîi este unica femeie care a reușit să ajungă în turul II de scrutin. Este vorba despre alegerile locale generale din 2015.

Un alt record este că, dintre toate femeile înregistrate în cursă, Zinaida Greceanîi a adunat cele mai multe voturi. Este vorba despre turul II al alegerilor din 2015, când a fost votată de 141 929 cetățeni.

De asemenea, Zinaida Greceanîi a fost și una dintre cele două femei care s-au implicat pentru prima dată în alegeri pentru a prelua șefia capitalei, la 10 iulie 2005. Atunci ea a obținut cele mai multe voturi – 78 018, însă alegerile au fost invalidate din cauza prezenţei joase la vot.