În 2019, ofițerii Centrului Național Anticorupție vor continua documentarea cauzelor de corupție din sistemul de sănătate și învățământ, precum au făcut-o în 2018, dar vor acorda mai multă atenție organelor de control ale statului. Despre aceasta a anunțat directorul CNA, Bogdan Zumbreanu, în cadrul emisiunii Moldova în direct, de la postul public de televiziune, transmite IPN.

În cadrul emisiunii, Bogdan Zumbreanu a vorbit despre activitatea instituției de la preluarea șefiei acesteia acum un an. Potrivit directorului CNA, cifra, în creștere, a infracțiunilor descoperite de către CNA nu reflectă starea de lucruri la capitolul comiterii faptelor de corupție. Sporirea acestei cifre denotă în primul rând sporirea încrederii cetățenilor în CNA: „Se adresează mai multe persoane decât s-au adresat în anii precedenți. Oamenii conștientizează că fiecare trebuie să vină cu aportul lor la combaterea corupției”.

Bogdan Zumbreau a mai spus că a fost suplinit numărul de angajați implicați în combaterea corupției, ceea ce a dat și rezultatele respective. Mai întâi au fost identificate domeniile de activitate cele mai corupte, unde cetățeanul este cel mai des nemulțumit de faptul că i se cere bani. Acestea s-au dovedit a fi educația și sănătatea, „Societatea noastră a devenit ostaticul acestei situații. Scopul nostru nu a fost identificarea și stârpirea unor scheme de corupție care activau, scopul nostru a fost de a arăta autorităților, unde există probleme și autoritățile să facă ordine acasă”, a spus Bogdan Zumbreanu.

În opinia directorului CNA, faptul că în Republica Moldova corupția este un fenomen amplu, arată că nu este suficient ca doar CNA să fie privită ca unica instituție în stat care luptă cu corupția. Și chiar dacă ar fi așa, dacă CNA ar avea instrumentele de intervenție care sunt în statele avansate, și societatea poate fi bună în ceea ce privește combaterea corupției. „La noi regulile nu sunt așa de dure atunci când este investigat un act de corupție. Republica Moldova este parte a Convenției ONU pentru drepturile omului, ne-am obligat să jucăm după anumite reguli”, a spus Bogdan Zumbreanu.

Directorul CNA susține că pentru viitoarea legislatură a Parlamentului au fost pregătite anumite proiecte de legi menite să optimizeze procedurile de intervenție la documentarea actelor de corupție și să le facă mai eficiente. „Am pregătit un proiect de lege care, dacă va fi adoptat, testarea integrității nu se va termina cu, maximum ce riscă un funcționar, eliberarea din funcție. Eu văd puțin altfel finalitatea acestor teste”, a declarat directorul CNA.

Potrivit lui Bogdan Zumbreanu, în 2019 ofițerii CNA vor continua să fie prezenți la combaterea corupției din domeniul medicinei și educației. Însă își vor spori prezența și în ceea ce privește organele de control pentru a le aminti că trebuie să joace după reguli, iar dacă le-au încălcat trebuie să suporte pedeapsa. „Și funcționarii publici trebuie să știe că, dacă ești controlor, fă-ți datoria, fii onest, fiindcă de controlul tău depinde calitatea, viața oamenilor. O să facem o analiză a actelor de corupție din partea controlorilor de stat, a organelor care efectuează anumite controale, și care comit abuzuri și solicită mită, „ a spus directorul CNA.

Bogdan Zumbreanu și-a exprimat speranța că Republica Moldova va ajunge totuși să nu mai aibă atâția ofițeri anticorupție care să lucreze pe domeniul combaterii corupției, ci în special pe domeniul de prevenire.