Reformele promovate de Executiv și prioritățile de activitate pentru perioada următoare au fost analizate, astăzi, în cadrul întrevederii Prim-ministrului Pavel Filip cu Înalții Consilieri ai Uniunii Europene. La discuţii a participat şi Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, transmite Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

Dialogul a purtat un caracter interactiv. Consilierii UE de nivel înalt s-au referit atât la progresele înregistrate în sectoarele de responsabilitate, cât şi la problemele de soluționat. Prim-ministrul Pavel Filip a menţionat că apreciază mult susţinerea şi expertiza acordată de consilierii UE, care este deosebit de importantă în perioada de reformare a Guvernului, notează Moldpres.

Şeful Executivului a precizat că reforma administraţiei centrale se află în etapa finală. În majoritatea ministerelor au fost numiți Secretarii Generali de Stat, iar concursul pentru funcțiile de Secretari de Stat va fi finalizat în curând. Pavel Filip a subliniat că reforma Guvernului are ca scop sporirea capacităților instituțiilor publice și eficientizarea activității acestora. „Am toată certitudinea că ne mișcăm în direcția corectă. Implementarea Agendei de reforme va continua și pe parcursul anului viitor, chiar dacă este un an electoral”, a declarat Pavel Filip.

Totodată, Premierul a precizat că reformele nu sunt făcute pentru partenerii externi, ci pentru cetăţenii ţării. Astfel, reforma sistemului de pensii, realizată la iniţiativa Guvernului, deja dă rezultate. La fel va fi şi cu reforma Executivului, a subliniat Pavel Filip. Prim-ministrul a afirmat că este important ca Guvernul să aibă capacitatea de a-și stabili singur priorităţile şi să asigure o utilizare cât mai eficientă a asistenţei externe.

La rândul său, Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a spus că Uniunea Europeană este deschisă pentru a acorda în continuare ţării noastre tot suportul în implementarea Acordului de Asociere și a reformelor în beneficiul cetățenilor.

În context, Premierul Pavel Filip i-a îndemnat pe Înalții Consilieri UE să aibă o conlucrare strânsă cu echipa de consilieri din Cabinetul Prim-ministrului şi cu membrii Centrului de Implementare a Reformelor. Astfel, ca în această perioadă de schimbări să fie asigurată realizarea eficientă a reformelor.

În prezent, 21 de consilieri delegați de Uniunea Europeană acordă consultanţă Guvernului în implementarea agendei de reforme.