Organizația Națiunilor Unite în Republica Moldova a lansat astăzi a 12-a ediție a concursului pentru cele mai bune acțiuni de promovare și protecție a drepturilor omului în Republica Moldova. Organizată începând cu 2004, competiția are drept scop evidențierea și premierea celor mai valoroase, creative, inovative, eficiente și participative inițiative și acțiuni de apărare și promovare a drepturilor omului.

„ONU așteaptă nominalizări de campioni ai drepturilor omului, atât persoane fizice, cât și organizații, care merită apreciere și recunoaștere pentru eforturile lor neobosite pentru promovarea și protejarea drepturilor omului și a libertăților universale în Republica Moldova”, a declarat Dafina Gercheva, Coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Moldova.

Concursul se va desfășura în bază de nominalizări, publicul fiind încurajat să nominalizeze organizații ale societății civile, jurnaliști, instituții media, autorități publice, etc., care au realizat contribuții autentice de promovare a drepturilor omului în Republica Moldova în perioada 1 septembrie 2015 – 31 august 2016.

Publicului i-au fost propuse 6 categorii pentru nominalizare:

  1. Premiul General O realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului;
  2. Premiul O realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului la nivel local;
  3. Premiul Activism remarcabil în domeniul drepturilor omului;
  4. Premiul Activitate remarcabilă a mass-media în domeniul drepturilor omului;
  5. Premiul Integrare remarcabilă a drepturilor omului și echității în structura internă și operațională a organizației;
  6. Premiul Special O Realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului.

Ca și în anii precedenți, nominalizările pot fi făcute în română, engleză, rusă sau altă limbă minoritară în Republica Moldova online .