O nouă rundă de dezbateri privind modificarea sistemului electoral și introducerea votului uninominal va avea loc astăzi. Experți, partide parlamentare și extraparlamentare, reprezentanți ai mediului academic și societatea civilă vor discuta în cea de-a treia rundă de audieri introducerea sistemului uninominal de vot.

Potrivit anunțului făcut de Serviciul de presă al Parlamentului, în cadrul discuțiilor de azi vor fi abordate mai multe teme, printre care mandatul imperative al deputatului, condițiile de a-l demite, dar și finanțarea campaniilor electorale.

„Parlamentul organizează o nouă rundă de dezbateri pe marginea proiectului de lege pentru modificarea sistemului electoral și introducerea votului uninominal. Temele propuse pentru discuție vizează conceptul de mandat imperativ versus mandat reprezentativ, condițiile de revocare a mandatului de deputat, finanțarea și mediatizarea campaniilor electorale”, se menționează în anunț.

Proiectul Partidului Democrat privind schimbarea sistemului electoral și trecerea la sistemul uninominal de vot a fost dezbătut în alte două runde în Parlament. În cadrul acestora, mai mulți reprezentanți ai societății civile, dar și a partidelor extraparlamentare și-au exprimat susținerea pentru introducerea votului uninominal. Potrivit acestora, modificarea sistemului electoral va responsabiliza deputații și-i va aduce mai aproape de alegători.

Până acum, proiectul votului uninominal are o susținere masivă din partea societății civile. Numeroase sondaje o confirmă. De asemenea, reamintim că în cadrul campaniei de colectare a semnăturilor în susținerea votului uninominal, aproape 800 de mii de ceățeni au semnat pentru modificarea sistemului electoral.