Accesul în restaurante, la nunți, cumetrii sau concerte ar putea fi permis doar după prezentarea certificatului de vaccinare sau a testului negativ la COVID-19. Ministerul Sănătății anunță că măsura va fi introdusă dacă incidența cazurilor de infectare cu noul coronavirus va crește.

”Dacă vorbim despre spații deschise cum este piața sigur că nu va fi posibilă prezentarea certificatului de vaccinare. Dar dacă e să vorbim despre restaurante, despre diferite evenimente cum sunt nunți, cumetrii atunci da, este posibil să fie necesar de a prezenta aceste dovezi pentru a preveni contaminarea”, a declarat epidemiologul Angela Paraschiv.

Reprezentanții ministerului spun că o decizie în acest sens va fi luată în următoarele zile.

”Vor fi niște restricționări în funcție de cod. Sigur că în planul național de acțiune și răspuns vis-a-vis de COVID 19 sunt specificate aceste coduri de alertă și ținând cont de numărul de cazuri va fi restricționat accesul în aceste spații publice. În spații publice închise, inclusiv cu prezentarea acestor dovezi”, a menţionat Angela Paraschiv.

Starea de urgență în sănătate publică la nivel naţional a fost instituită în 10 septembrie pentru o perioadă de 50 de zile, până în 30 octombrie. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, după şedinţa Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică.