Așa-zisul lider al regiunii transnistrene, Evgheni Șevciuk, a aprobat un regulament privind utilizarea forțelor armate în cursul operațiunilor antiteroriste, dându-și acordul pentru folosirea armelor de foc pentru suprimarea atacurilor teroriste terestre, aeriene și în apele interioare ale regiunii.

Potrivit documentului, soldații vor putea deschide focul în cazul în care vor considera că atacatorii reprezintă un pericol pentru viața oamenilor sau dacă acțiunile acestora ar putea provoca o catastrofă ecologică. În alte situații, militarii ar trebui să depună eforturi pentru a-i reține vii pe așa-zișii teroriști.
De asemenea, regulamentul prevede că, în cazul în care un aparat de zbor survolează spațiul aerian al regiunii fără permisiune autorităților locale, militarii vor avea dreptul să împuște pentru a-l doborî.

Forțele armate transnistrene vor mai avea dreptul să utilizeze armele pentru a preveni atacurile în apele interioare ale regiunii. Dacă nava sau barca va refuza să se conformeze cerințelor de oprire, nu va răspunde la semnalele, militarii vor putea deschide focuri de armă de avertizare, iar ulterior – și de distrugere a navei.

Decizia lui Șevciuk vine în contextul în care forțele militare din stânga Nistrului au efectuat în ultima perioadă mai multe exerciții de antrenament, utilizând tehnică militară.