În perioada 16-25 aprilie, (în funcție de starea vremii și etapele de dezvoltare a dăunătorilor), în fondul forestier național gestionat de către Agenția „Moldsilva” se va efectua combaterea aeriană a dăunătorilor defoliatori.

Conform datelor  cercetărilor silvopatologice detaliate, suprafaţa arboretelor afectate de dăunători defoliatori constituie 45 894 ha, dintre care 20 164 ha reprezintă focare ce necesită măsuri de protecţie.

Pentru evitarea extinderii focarelor, precum şi în scopul ameliorării stării fitosanitare a arboretelor respective este obligatoriu efectuarea în anul 2017 a lucrărilor de combatere aeriana împotriva dăunătorilor şi bolilor pădurii pe suprafaţa de 6 177 ha. În anul curent două întreprinderi silvice vor fi supuse procesului de combatere aeriană, întreprinderile silvice Orhei – 1338 ha și Șoldănești – 4839 ha.

Acțiunile de protecție a pădurilor desfășurate anual, în funcție de necesitate, de către silvicultori, au un impact pozitiv, inclusiv asupra terenurilor agricole limitrofe prin distrugerea unor focare de dăunători, care inevitabil pot afecta și suprafețele agricole.

Totodată entitățile silvice supuse combaterii aeriene vor urmări mai multe condiții, care să asigure respectarea cerinţelor legislaţiei ecologice şi sanitare, să organizeze şi să îndeplinească lucrările respective la nivelul corespunzător prin respectarea măsurilor de carantină şi securitate a muncii, să determine eficienţa combaterii aeriene, să coordoneze strict paza antiincendiară, să creeze condiţiilor sanitare specialiștilor implicați la desfășurarea acestui proces.

Agenția “Moldsilva” mai informează că preparatele folosite în combaterea aerienă nu sunt dăunătoare și periculoase pentru viața omului. Totodată, proprietarii de stupine (prisăci) aflate în preajma zonelor forestiere unde va avea loc combaterea  aeriană, sunt atenționați ca familiile de albine să fie închise în ziua respectivă, dar și 4 zile după efectuarea prelucrării chimice, este interzisă și aflarea animalelor domestice în fond forestier supus procedurii, mai este recomandat ca populația să se abțină de la colectarea ciupercilor sau aflarea în pădure în scop de odihnă în această perioadă.