La Moscova, luni, are loc un miting de protest împotriva interdicției mesageriei Telegram in Rusia. După cum relatează Radio Liberty, activiștii s-au adunat pe bulevardul Saharov, unde autoritățile de la Moscova au permis organizarea unei acțiuni care sa adune cel mult 5.000 de persoane.

Protestatarii s-au adunat in numar mare cu steaguri și afise în apărarea Telegram împotriva Roskomnadzor, scrie paginaderusia.ro.

Mitingul a fost organizat de activiștii Partidului Libertarian (neinregistrat) din Rusia. „Blocarea Telegram – este o rușine națională: nicio țară care pretinde la leadership  în secolul XXI nu trebuie să împiedice dezvoltarea propriilor tehnologii și a progresului digital“, – se spune într-o declarație a organizatorilor.

Marsul de protest face apel la toți cei care pledeaza pentru „libertatea de exprimare, internet liber și progres digital”.

Acțiunea a fost susținută și de fondatorul Telegram, Pavel Durov.

„Rusia se află la răscruce de drumuri – cenzura generalizata încă nu a fost introdusa. Daca nu vom protesta, Rusia va pierde Telegram și alte servicii populare“ – a scris el.

La acțiune participa și opozantul Alexei Navalnîi.

Activiștii țin pancarte pe care scrie „Victoria va fi a noastră“, „Jos cu țarul“ și alte mesaje care condamnă acțiunile Roskomnadzor.

În încercarea de a restricționa accesul la Telegram, statul rus a blocat mai multe milioane de adrese IP, inclusiv cele pe platformele Amazon și Google. Acest lucru a dus la blocaje ale unor site-uri și servicii online din Rusia, acțiunile Roskomnadzor fiind criticate de principalele companii IT din Rusia, dar si de politicieni și personalități publice.