Ministerul Apărării din Afganistan dorește să atragă mai multe femei în rândurile armatei și în acest scop va anunța o serie de măsuri, după ce în luna decembrie prima femeie pilot din forțele aeriene afgane a dezertat și a solicitat azil în Statele Unite, la terminarea unui curs de perfecționare de 18 luni.

”Ministerul Apărării intenționează să obțină o proporție de 10% femei în armată”, a indicat vineri purtătorul de cuvânt al ministerului citat, Mohammad Radmanish. Acesta a anunțat adoptarea unei grile de salarizare special concepută pentru femeile recrutate în armata afgană, scrie Agerpres.ro.

”În acest stadiu, noi contăm pe 1.575 de femei în rândurile noastre, adică o proporție de 3%, acest lucru nu reprezintă nimic”, a subliniat Radmanish.

La 15 ani după sfârșitul regimului taliban, egalitatea de gen rămâne o himeră în Afganistan, în pofida asigurărilor date de autorități.

Potrivit purtătorului de cuvânt citat, 400 de tinere femei sunt în prezent antrenate în diferite instituții militare din Afganistan.