Între anii 2012-2015, în jur de 130 de instituții de învățământ din țară au fost închise, arată datele statistice. În aceiași perioadă, când ministru al Educației era Maia Sandu, din sistemul învățământului au plecat peste 4500 de cadre didactice.

Premisele care au dus la aceste acțiuni au fost numărul mic de elevi, baza material insuficientă, precum și lipsa cadrelor didactice pentru localităţile unde au avut loc reorganizări. Totuși, în afară de motive obiective, au existat unele acţiuni pripite şi chiar greşite. Iar ca urmare a solicitărilor din partea autorităților locale, a părinților și pedagogilor, PDM a pus capăt închiderii școlilor.
„Urmare a abuzurilor și greșelilor care s-au făcut în elaborarea și implementarea reformei în domeniul educației de către responsabilii de acest domeniu în Guvernarea precedentă, am cerut reprezentanților PD din Guvern în mod de urgență să stopeze imediat orice închidere de școală până nu identificăm soluții de alternativă”, spunea liderul PDM, Vlad Plahotniuc la 17 octombrie 2017.
Ministrul Educației, Monica Babuc, a anunțat recent despre deschiderea școlilor închise de ministerul condus de Maia Sandu. Este vorba despre școlile primare din localitățile Fârlădeni din raionul Hâncești și Țepilova, Soroca.
”Avem, de asemenea, în vizor deschiderea, începând din întâi septembrie 2018, a școlii primare din satul Bolohan, raionul Orhei. Dar acest lucru este doar începutul”, a declarat Monica Babuc.