La solicitarea Premierului Pavel Filip, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură va relua recepţionarea cererilor pentru obținerea subvențiilor în agricultură. În acest sens, Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi o serie de modificări şi completări la Regulamentul privind modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli.

Conform modificărilor aprobate, dosarele de subvenţionare vor fi recepţionate până pe 31 octombrie a.c., iar autorizările de plată se vor efectua în limita fondului alocat pentru anul 2016. În acelaşi timp, autorităţile îşi asumă obligaţia de a achita subvenţiile pentru cererilor depuse peste limita resurselor financiare disponibile, în anul următor.

Guvernul s-a decis ca beneficiarii să primească suportul financiar în 2017, în condițiile în care anul curent autorităţile au trebuit să facă față unui efort bugetar suplimentar, prin care s-au achitat atât obligațiile de plată pentru 2016, cât și aproape toate restanțele la plata subvențiilor pentru anii 2014 și 2015, în sumă de aproximativ 480 milioane de lei.

Măsura va asigura buna desfăşurare a procesului de subvenţionare a agricultorilor şi va permite acordarea suportului financiar producătorilor agricoli care au făcut investiţii pasibile de subvenţionare în anul 2016.

Până la 26 septembrie 2016 au fost depuse 2659 dosare pentru subvenţionare.