Numărul bolnavilor de diabet zaharat este în creștere în Republica Moldova. Astfel, în anul 2017 au fost luați în evidență peste 104 mii de pacienți, cu 8 mii mai mult decât în anul precedent. Totodată, 400 de persoane și-au pierdut viața anul trecut din cauza maladiei. Cifrele au fost prezentate de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Silvia Radu în contextul Zilei Mondiale a Diabetului, care este marcată astăzi.

Silvia Radu a declarat la o conferință de presă că diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai stringente probleme ale sec. XXI, fiind o povară pentru sistemul de sănătate. Ministrul a mai specificat că fiecare a doua persoană care are diabet, nu a fost diagnosticată la timp. În context, diagnosticul precoce și tratamentul eficient sunt elementele de bază pentru prevenirea complicațiilor diabetului.

Potrivit ministrului, autoritățile își propun să introducă administrarea analogilor de insulină pentru bolnavii de diabet și comercializarea insulinei în cartușe, în loc de flacoane. Totodată, pacienții  vor fi asigurați cu teste gratuite, pentru a-și verifica periodic nivelul de glicemie în sânge.

Pentru a sensibiliza populația privind impactul diabetului asupra familiei, autoritățile au lansat o serie de acțiuni ce vor fi desfășurate în mai multe localități din țară. Astfel, pe parcursul săptămânii curente,  în instituțiile medico-sanitare publice vor fi organizate activități de comunicare privind adoptarea unui stil de viață sănătos, acțiuni de screening al populației pentru depistarea nivelului de glicemie și instruirea persoanelor ce trăiesc cu diabet.

Președintele Asociației „Prodiab”, Boris Golovin a afirmat că pe parcursul zilei de astăzi circa 200 de voluntari vor efectua screening-ul nivelului de glucoză în sânge, în peste 100 de locații publice din Chișinău.

Potrivit datelor Federației Internaționale de Diabet, în anul 2017, la nivel mondial au existat 425 mln de adulți cu diabet zaharat. La fiecare 7 secunde, pe glob moare un om fiind răpus de această boală.