Peste 3800 de persoane din capitală au ajuns săptămâna trecută în instituțiile medico-sanitare publice cu infecții respiratorii acute. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful interimar al Direcției asistență socială și sănătate, Carolina Olaru, în ședința săptămânală a serviciilor primăriei Chișinău, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, săptămâna trecută, situația epidemiologică s-a agravat.

„Numărul cazurilor de viroze a crescut cu circa 50% față de săptămâna precedentă, când s-au înregistrat circa 2500 cazuri. Cei mai afectați sunt copiii cu vârstele de până la 4 ani, la care au fost înregistrate aproximativ 1200 de cazuri. Alte peste 900 de cazuri au fost stabilite la copiii între 5 și 14 ani. În această perioadă, circa 110 bolnavi au fost spitalizați. Totodată, săptămâna trecută, au fost raportate 93 de cazuri de gripă”, a spus Olaru.

Tot săptămâna trecută, în capitală, au fost înregistrate 19 cazuri de tuberculoză și 46 de cazuri de varicelă. De asemenea, peste 260 de persoane s-au adresat la medic cu fracturi și traumatisme. Cazuri de rujeolă nu s-au înregistrat.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă cetăţenilor să nu recurgă la autotratament şi să se adreseze medicului la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa. De asemenea, medicii îndeamnă populaţia şi personalul medical să folosească măşti de protecţie când asistă și îngrijesc bolnavii. Printre recomandările medicilor se numără şi spălatul pe mâini cu apă şi săpun, acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului, evitarea locurilor aglomerate.