Arta Dade, coordonatorul special OSCE, care este și unul dintre observatori internaționali care monitorizează alegerile prezidențiale din Republica Moldova, a spus că alegerile au fost organizate prin respectarea libertății fundamentale.

„Cursa pentru alegerile prezidențiale a fost una competitivă, cu respect pentru libertățile fundamentale. Campania, și dezbaterile televizate le-au permis ambilor candidați să se adreseze direct la alegători”, a precizat Arta Dade.

În acest context, potrivit coordonatorul special OSCE, reprezentanții candidaților și observatorii au avut posibilitatea să monitorizeze toate etapele alegerilor, inclusiv numărarea și adunarea voturilor, fără nicio restricție.

Totodată, Elizabeth Schneider-Schneiter, reprezentanta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a spus că duminică membrii delegației de observatori au vizitat o serie de secții de votare din Chișinău și alte regiuni din Moldova și au sesizat că ziua votării a fost foarte bine organizată.

„Ieri, la fel ca și două  săptămâni în urmă noi am sesizat faptul că oamenii și-au făcut alegerea într-o modalitate liberă și că ziua votării a fost foarte bine organizată”, a declarat Elizabeth Schneider-Schneiter.