Anunțul privind eventualele alegeri anticipate pentru primăria municipiului Chișinău aduce scindarea între partidele pro-europene de opoziție. De această părere este Iulian Chifu, fostul consilier al ex-președintelui României Traian Băsescu.

Acesta scrie într-un editorial pentru deschide.md că motivul eșecului este, în primul rând, înaintarea grăbită a lui Andrei Năstase drept candidat la scrutin, fără consultarea colegilor săi din PAS.
„Deși încă reflectează, Maia Sandu a fost blocată într-un asemenea demers de lansarea candidaturii anticipate și grăbite a lui Andrei Năstase, partenerul său. Firește că schimbul de replici între cele două partide ridică semne de întrebare pentru coeziunea și proiectul comun la alegeri, dar aici PPDA și Andrei Năstase pierd. Profilul său e perdant la Chișinău, un scor slab, cu atât mai mult în competiție cu contracandidați ca Maia Sandu care ar cere voturi pe același bazin electoral, de la dreapta pro-europeană”, scrie Chifu.

Fostul consilier al președintelui Traian Băsescu crede că eșecul la locale va influența și scorul pe care-l vor avea partidele de opoziție la parlamentare. Or, având șanse reduse să câștige primăria, Andrei Năstase, riscă să-și descalifice partidul la scrutinul parlamentar. Astfel, Chifu consideră că anunțul grăbit și neinspirat a lui Andrei Năstase privind participarea la alegerile locale a adus scindare în forțele de opoziție.

„Un eșec îl descalifică, mai mult, în îngroapă la generale cu tot cu partid, de aceea sper ca mintea cea de pe urmă să permită încheierea cu bine a etapei, odată anunțate formal alegeri, prin candidatul unic și preluarea ștafetei de către Maia Sandu, sau închiderea subiectului să vină prin amânarea alegerilor până la termen. Cert este că, prin gestul său – petrecut după anunțul neinspirat și grăbit de candidatură al lui Andrei Năstase – Vladimir Plahotniuc a împins platforma pro-europeană de opoziție spre scindare și colaps”, adaugă Iulian Chifu.