În Republica Moldova a fost confirmat prin teste de laborator, la 15 februarie, al doilea caz de rujeolă de import din Odessa, Ucraina. Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, este vorba de o fetiţă, în vârstă de şapte ani din oraşul Râşcani, care nu ar fi fost vaccinată contra rujeolei şi altor boli infecţioase.
Potrivit sursei citate de trm.md, bolnava s-a aflat cu părinții în orașul Odessa în perioada 31 decembrie 2017– 7 ianuarie 2018, unde se atestă o situație epidemiologică nefavorabilă privind rujeola. Copilul nu se află la evidență medicală în orașul Râșcani și nu frecventează nicio instituție de educație.

Aceasta s-a îmbolnăvit la data de 31 ianuarie, iar la 5 februarie a fost internată în secția de boli contagioase din cadrul IMSP Centrul Consultativ al Spitalului Clinic Municipal Bălţi, unde a fost tratată. Potrivit Ministerului Sănătății, după tratamentul aplicat, bolnava a fost externată în stare satisfăcătoare.

Menționăm că țările vecine – Ucraina și România, precum și alte țări din Europa, se confruntă cu o situație epidemiologică nefavorabilă privind rujeola. În context, Ministerul Sănătății îndeamnă părinții să-și vaccineze copii, deoarece vaccinarea este unicul mijloc de protecție sigură contra rujeolei, precum și altor boli infecțioase. De asemenea, Ministerul recomandă părinților să se abțină de călătorii cu copii nevaccinați.