Apa din peste 70 la sută din fântânile freatice din ţară nu este sigură pentru consum şi nu corespunde normelor sanitare. Datele au fost oferite în exclusivitate pentru MOLDPRES de medicul igienist  Maxim Mogorean, şeful secţiei Supravegherea Sănătăţii Mediului din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică.

Potrivit sursei citate, în 2017 din sursele de alimentare cu apă din ţară au fost preluate şi examinate 12394 de probe. “Din probele preluate de specialişti din sistemul centralizat de alimentare cu apă, circa 28 la sută au fost neconforme la parametrii microbiologici şi 63,4 % la parametrii chimici.  În mare parte nereguli au fost depistate la sondele arteziene, apa din acest surse a depăşit limitele de fluor şi bor. Situaţia cea mai nefavorabilă la capitolul alimentare cu apă a fost înregistrată în raioanele Anenii Noi, Căuşeni, Făleşti, Ştefan Vodă, Ungheni, Râşcani, Hânceşti şi Orhei”, a spus Mogorean, citat de Moldpres.

El a specificat că în anul curent ponderea populaţiei cu acces la surse de apă sigure în Republica Moldova este de 67%. În sectorul urban situaţia este mai bună, peste 97 la sută din cetăţeni au acces la apeduct, iar în sectorul rural circa 43%.

Conform sursei citate, aproape 60 la sută din populaţia de la sate utilizează pentru consumul curent apa din fântâni. Probele preluate din aceste surse au arătat că în 73 % din fântâni apa este neconformă.