De la debutul sezonului rece, în Republica Moldova au fost înregistrate 33 cazuri de gripă, dintre care 23 doar în ultima săptămână, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/, la momentul actual, în Republica Moldova situația epidemiologică prin gripă este la nivel scăzut. Conform datelor parvenite din raioane, în săptămâna 17-23 decembrie, numărul cazurilor de infecţii respiratorii a scăzut. În această perioadă au fost raportate 8236 de cazuri noi de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare.

Probele preluate de la bolnavii de gripă au arătat prezenţa virusului A(H1N1) şi A(H3N2). Persoanele care au suferit de gripă nu au fost vaccinate împotriva gripei sezoniere. Acestea au fost spitalizate și li s-a administrat tratament conform protocolului clinic.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă cetăţenilor să nu recurgă la autotratament şi să se adreseze la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa. Să evite contactul bolnavilor cu femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat şi obezitate.

De asemenea, medicii îndeamnă populaţia şi personalul medical să folosească măşti de protecţie când asistă și îngrijesc bolnavii. Printre recomandările medicilor se numără şi spălatul pe mâini cu apă şi săpun, acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului, evitarea locurilor aglomerate.