În satul Palanca din raionul Ştefan Vodă a izbucnit un nou focar de pestă porcină africană la animalele din trei gospodării. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă de către reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA). Autorităţile împreună cu reprezentanţii ANSA întreprind măsuri pentru a stopa răspândirea bolii, relatează trm.md.

Din cei peste 300 de porci din Palanca, șapte animale au pierit în urma infectării cu pesta porcină africană, iar încă opt au fost nimiciți. În prezent, se desfăşoară acţiuni de dezinfectare a locurilor unde au fost crescute animalele, iar localnicii sunt instruiţi despre riscurile virusului şi măsurile de protecţie în acest sens.

Potrivit directorului adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vsevolod Stamati, localitatea se va afla în carantină timp de 60 de zile, fiind lăsată o singură intrare și o singură ieșire din sat.

Potrivit șefului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, infestarea s-a produs după ce cineva din localnici a adus carne de porc din Ucraina.

Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând porcii domestici şi sălbatici. Boala nu se transmite de la animale la om, dar poate genera pierderi mari crescătorilor de porci.

Amintim că, în acest an, pesta porcină a fost confirmată în raioanele Soroca, Edineţ şi Donduşeni.