Judecătorii Curţii Constituţionale vor valida cel mai probabil alegerile parlamentare din 24 februarie. Afirmaţia a fost făcută de fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, într-un interviu oferit Moldpres.

Potrivit sursei citate, Curtea Constituţională are un instrumentar destul de limitat atunci când este vorba de recunoaşterea legalităţii unui scrutin. “CCM nu stabileşte fapte ci se bazează pe hotărârile furnizate de instanţele de drept comun. Curţii îi revine sarcina să decidă dacă încălcările constatate de instanţele de drept comun sunt de natură să influenţeze sau nu rezultatul alegerilor”, a opinat Tănase.

Fostul preşedinte al CCM a menţionat că în prezent nu vede premise care ar determina o eventuală invalidare a scrutinului parlamentar. “Am înţeles că în câteva circumscripţii există dosare pe rol. CCM va cumula hotărârile judiciare şi va stabili în ce măsură aceste alegeri sunt sau nu legale”, a conchis Tănase.

El a reamintit că în anul curent procedurile după care s-au desfăşurat alegerile au fost distincte, scrutinul fiind organizat în baza unui sistem electoral mixt.