Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău a emis o declarație în privința alegerilor prezidențiale care s-au încheiat duminica aceasta cu turul doi al scrutinului. Potrivit acesteia, alegerile au avut loc cu respectarea libertăților fundamentale. De asemenea, misiunea diplomatică transmite că Guvernul SUA va colabora cu președintele nou ales și va susține o guvernare eficientă și responsabilă pentru cetățeni.

„Alegerile prezidențiale au avut loc în Republica Moldova pe 30 octombrie și 13 noiembrie 2016. Conform concluziilor preliminare ale misiunii de observatori OSCE/ODIHR, alegerile au fost competitive, cu respectarea libertăților fundamentale.

Noi înțelegem că există acuzații de nereguli. Procesul electoral se va încheia odată ce Curtea Constituțională va valida rezultatul final.

Guvernul SUA se angajează să colaboreze cu autoritățile Republicii Moldova în susținerea unei guvernări eficiente și responsabile pentru poporul Moldovei. Așteptăm să conlucrăm cu președintele ales în această privință”, se spune în mesajul Ambasadei SUA la Chișinău care a fost publicat pe pagina de facebook a instituției.

Reamintim că ieri, reprezentanții mai multor misiuni internaționale de monitorizarea a alegerilor, printre care OSCE, APCE, ODIHR și Parlamentul European, au organizat o conferință de presă în care au dat același verdict despre cele 2 tururi ale scrutinului prezidențial din Moldova.