Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova salută decizia Guvernului de la Chișinău de a expulza trei diplomați ruși, în semn de solidaritate cu Marea Britanie.

„Ambasada SUA în R. Moldova salută decizia Guvernului Republicii Moldova de a acţiona în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii şi cu aliaţii şi vecinii săi în responsabilizarea Rusiei pentru acţiunile ei care încalcă dreptul internaţional şi ameninţă securitatea europeană. Fiind solidară cu partenerii săi europeni şi internaţionali, Republica Moldova a arătat cât de îngrijorată este comunitatea internațională de campania globală a Rusiei de subminare a păcii şi stabilității internaţionale, de amenințare a suveranității şi securității ţărilor din întreaga lume şi de destabilizare și discreditare a instituţiilor occidentale”, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei SUA la Chișinău, citat de ziarulnational.md.

„Aceasta este una dintre cele mai recente acțiuni ale Rusiei din modelul ei continuu de destabilizare a activităţilor din întreaga lume. Acest atac asupra Regatului Unit a pus nenumărate vieți nevinovate în pericol și s-a soldat cu leziuni grave pentru trei persoane, inclusiv un ofițer de poliție. Acțiunea Rusiei reprezintă o încălcare abuzivă a Convenției privind armele chimice și a dreptului internațional. La începutul acestei săptămâni Casa Albă a anunţat despre expulzarea a zeci de ofiţeri de informații, care activau în SUA sub acoperire diplomatică, și, de asemenea, despre închiderea Consulatului rus din Seattle, Washington. Potrivit Casei Albe: „prin aceşti paşi, Statele Unite, aliaţii şi partenerii noştri, arată clar Rusiei că acţiunile ei au consecinţe. Statele Unite sunt pregătite să coopereze pentru a construi o relaţie mai bună cu Rusia, dar acest lucru se poate întâmpla doar cu o schimbare în comportamentul guvernului rus”, se mai spune în documentul citat de ziarulnational.md.