Republica Moldova nu-şi poate permite luxul unei instabilităţi politice prelungite pe o perioadă foarte mare de timp, a declarat Excelenţa Sa Daniel Ioniţă, însă potrivit ambasadorului perioada negocierilor este una firească şi foarte necesară pentru clarificare între exponenţi partidelor politice. Declaraţia fost făcută în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA, citata de IPN şi Radio Chişinău.

Declaraţia fost făcută în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA

Starea aceasta de incertitudine îi pune pe foarte mulţi într-o zonă de aşteptare. Într-o astfel de perioadă nu  te aştepţi nici la investiţii economice semnificative, nu te aştepţi la gesturi majore pentru avansare diverselor dosare. Eu cred că pentru Republica Moldova este extrem de important să reia cât de curând posibil cooperarea sa cu FMI (Fondul Monetar Internaţional), care este automat condiţionată inclusiv de tranşa promisă de Uniunea Europeană, deci sunt anumite aspecte care sunt legate,” a declarat Ioniţă.

Ambasadorul României în Republica Moldova şi-a arătat îngrijorarea şi faţă de alegerile locale care trebuie să aibă loc în această vară. „Pe 14 iunie expiră mandatul aleşilor locali, ştiu că fără o decizie asumată potrivit Constituţie de către Parlament nu poţi să organizezi alegerile respective, deci automat pe domeniul respectiv trebuie să vină nişte clarificări din partea aleşilor. Deci această instabilitate are şi alte consecinţe, nu numai la nivelul cetăţenilor, dar şi la nivelul aleşilor locali, celor care la un moment dat semnează atât salariile profesorilor şi educatorilor de la stat, cât şi de exemplu contractele de asfaltare a unor drumuri.”

Daniel Ioniţă spune că până nu va fi formată o coaliţie clară de guvernare proiectele cu partenerii externi nu vor putea avansa.  „De asemenea partenerii externi, multe state mulţi donatori  sunt într-o zonă de aşteptare, chiar şi pentru România. Avem un set consistent de proiecte, avem planuri şi disponibilitatea de a avansa în privinţa unor înţelegeri, dar sunt pe pauză, pentru că nu poţi merge la un drum neştiind echipa cu care vei merge mai departe. Noi sperăm că după această situaţie de negocieri, care este o perioadă firească, foarte necesară de clarificare între exponenţi partidelor politice, între cei care au câştigat alegerile respective.”