Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău ar putea fi pe deplin funcțional la sfârșitul anului 2018. Aceasta dacă va fi respectat calendarul de acțiuni stabilit de specialiștii români și moldoveni în energetică. Declarația a fost făcută de către ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune, transmite IPN.

Ambasadorul Daniel Ioniță a declarat că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este un proiect de natură strategică care își permite să asigure un lucru esențial pentru Republica Moldova – securitatea energetică prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz, notează Radio Chișinău.

Potrivit diplomatului, securitatea energetică a Republicii Moldova poate fi asigurată pe două căi: interconexiune pe linii electrice aeriene și gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.

Daniel Ioniță a menționat că, până la sfârșitul anului 2020, este posibilă interconexiunea asincronă a sistemelor energetice românesc și moldovenesc. Acest lucru presupune, pe lângă liniile electrice, construirea unei stații „back to back” care să transforme curentul alternativ care vine din România în curent continuu și apoi din curent continuu să-l transforme înapoi în curent alternativ, acțiune absolut indispensabilă.