Ambasada României la Chișinău a înaintat o propunere pentru organizarea a 35 de secții de votare pe întregul teritoriu al Republicii Moldova la alegerile parlamentare din decembrie, o creștere semnificativă, în special în zonele unde au fost înregistrate „diverse dificultăți” la scrutinul prezidențial din 2014, a declarat luni, într-un interviu pentru Agerpres, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, transmite independent.md.

El a precizat că Ambasada României la Chișinău și consulatele generale de la Cahul și Bălți sunt angrenate într-un „proces amplu” de pregătire „a alegerilor parlamentare din România din 11 decembrie”.

„Ambasada României la Chișinău a înaintat o propunere constând în organizarea a 35 de secții de votare pe întregul teritoriu al Republicii Moldova (…) În anii anteriori cred că au fost organizate 21 de secții de votare. Este o sporire semnificativă, în special în zonele unde au fost înregistrate la alegerile precedente diverse dificultăți”, a declarat Ioniță.

Ambasadorul a menționat că la Chișinău sunt cerute 12 secții de votare, de trei ori mai multe decât la alegerile precedente, când au fost organizate doar patru secții. „Am încercat să ne uităm care au fost problemele în anii trecuți și să venim cu soluții”, a spus el.

„Potrivit propunerilor noastre, toate secțiile care vor fi organizate în Chișinău vor fi în locații hiper-centrale, pentru că dorim în primul rând ca toți să aibă posibilitatea să voteze. Am preferat să le organizăm în locații hiper-centrale, și să nu mergem mai degrabă în suburbii, tocmai pentru a evita diversele semne de întrebare privind modul de alegere a satelor și comunelor. Nu puteam să mergem în toate satele. Oricum, distanțele sunt relativ mici. Iar toți cetățenii care sunt interesați de acest proces electoral vor putea cu ușurință să se deplaseze în centrul Chișinăului pentru a-și exercita dreptul constituțional la vot”, a subliniat diplomatul.

Ioniță a declarat de asemenea că acest proces nu este unul simplu și nici ieftin. „Sunt niște costuri asociate, dar evident că vor trebui plătite, tocmai pentru a transmite un mesaj de normalitate”, a adăugat ambasadorul.

El a făcut totodată un apel „către absolut toți factorii politici responsabili” și “către toți reprezentanții partidelor politice care au filiale și care activează în Republica Moldova să ne fie parteneri corecți în acest proces de organizare a alegerilor”.

Ioniță explicat că acest număr sporit de secții de votare s-a stabilit pe baza analizei reprezentanților ambasadei, “care au mai bună experiență și care s-au confruntat în trecut cu diverse situații în Republica Moldova”. “Și încercăm să ne uităm cu mare atenție la harta Republicii Moldova, la zonele care au fost vizate mai mult, pentru a veni cu soluții”, a spus ambasadorul.

Alegerile prezidențiale din 2014 au fost marcate de nemulțumirea a numeroși cetățeni români cu drept de vot din diaspora față de numărul insuficient de secții din străinătate, inclusiv la Chișinău, și față de orele de așteptare la cozi sau de imposibilitatea de a vota