Agresiunea Rusiei în Ucraina subminează sistemul internațional de drept, crede Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatişin. Diplomatul de la Kiev a participat joi la conferința „Probleme ale securității regionale în contextul provocărilor hibride” care s-a desfășurat la Chișinău.

Ivan Gnatișin a recunoscut că autoritățile ucrainene nu au fost pregătite pentru agresiune din partea Rusiei și pentru consecințele acesteia.

„Astăzi suntem martorii unei distrugeri a sistemului existent. Dar trebuie să ne gândim cum să prevenim pierderea totală a războiului. În acești ani, Ucraina s-a schimbat foarte mult. Se duce o luptă cu corupția, declinul economic a fost oprit și chiar se atestă o creștere a economiei, există schimbări pozitive în viața oamenilor”, a afirmat el, citat de Infotag și Radio Chișinău.

În opinia Ambasadorului Ivan Gnatișin , „cel mai important, este că s-a produs unitatea națiunii ucrainene”.

„Potrivit sondajelor de opinie, realizate recent de organizații internaționale cu notorietate, mai mult de 92% dintre locuitorii Ucrainei se consideră etnici ucraineni. 77% sprijină aderarea la Uniunea Europeană și 62% susțin aderarea la NATO. Toate acestea ne ajută să rezistăm amenințărilor hibride provocate de Rusia”, spune Ivan Gnatișin, subliniind că „7% din teritoriul Ucrainei se află sub ocupație”.

Diplomatul a afirmat că Moscova a pregătit ocuparea Ucrainei înaintea alegerilor prezidențiale din 2015.

Pe de altă parte, vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a remarcat că, în ultimii ani, linia dintre conceptele de pace și război a fost, de facto, ștearsă.