Peste 400 de controale planificate și 500 neprevăzute au fost efectuate în luna iunie, în mai multe instituții din țară, în scopul de a monitoriza respectarea Legii antitutun, transmite 24h.MD, cu referire la un raport al Centrului de Sănătate Publică din Chişinău.

În rezultat, două locaţii de alimentaţie publică din municipiul Chişinău au primit amenzi de 6.400 de lei pentru încălcarea prevederilor legii care interzice fumatul în locurile publice, intrată în vigoare la 31 mai curent.

„Verificările au fost efectuate în locaţii de alimentaţie publică, instituţii de educaţie, întreprinderi de producere şi prestări de servicii şi comerţ. Au fost identificate peste 70 de încălcări”, se menţionează în document.

Oamenii legii au sancţionat peste 20 de fumători care nu s-au conformat prevederilor legislaţiei, fiind aplicate amenzi în valoare de 22.600 lei.

Amintim că Legea antitutun a fost adoptată de Parlament la 29 mai 2015, având drept scop protejarea populaţiei de efectul fumatului şi expunerea la substanţele toxice. Fumatul este interzis în localurile de tip închis, în mijloacele de transport, inclusiv cele private în care se află minori, sub acoperişul staţiilor de transport public, în parcurile de distracţii şi pe terenurile de joacă pentru copii, pe stadioane, arene, în pieţe şi alte spaţii publice deschise pe durata evenimentelor sociale distractive şi de alt gen.

Persoanele fizice care vor încălca noile rigori vor fi sancţionate cu amendă de la 1000 până la 3 000 de lei, iar persoanele juridice cu o amendă de până la 10 mii de lei.